Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 2

Kurtarıcı Bulma, Yeni Bir Hayat, Para

Eray Gündoğmuş
4 min readJan 3, 2022

Bir önceki yazının sonunda bu yazıda sizlerden gelecek soruları yanıtlayacağımı belirtmiştim fakat gelen soruların cevabını hali hazırda bir önceki yazımda verdiğimi veya gelecek yazıların konusu olduğunu fark ettim. Bu yüzden elimden geldiğince özel olarak herkese cevap vermeye çalıştım. Yine aklında sorularınız, tavsiye ve eleştirileriniz için bana ulaşmaktan çekinmeyin.

Lafı uzatmadan, bu yazının konusuna geçiyorum.

Alan seçme konusuna geçmeden önce değinmek istediğim son konular aslında yaşam ve düşünce stillerimizi doğru kararlar alma noktasında tutmanın ve daha iyi bir yaşam-kariyer inşaa edebilmenin ufak sırları.

Kurtarıcı bulma

İnsan olmamızın oldukça doğal bir sonucu olarak kötü hissettiğimizde, umutlarımız tükendiğinde, ne yapacağımızı şaşırdığımızda v.b. durumlarda yardıma ihtiyaç duyarız.

Yaşadığımız bir acıyı daha önce yaşamış biriyle konuşmak veya hedeflerimize benzer noktalara ulaşmış insanlarla konuşmaksa bizi rahatlatıyor. Peki geçtiğimiz yollardan daha önce birinin geçmiş olması neden bu kadar önemli?

Bu soruya farklı açılardan farklı cevaplar verilebilir. Bir psikiyatrist, nörolojist, fizyolojist değildim ama kendi tecrübelerime dışarıdan baktığımda sorunun cevabı bana oldukça basit görünmüştü. Korkuyoruz.

Bilinmeyen birçok şey bizi korkutuyor. Bu da bizim gücümüz. Türümüz korkmasına rağmen, bazı öncüler tarafından kolektif bir bilinç ile bugüne kadar bilinmeyenleri keşfetmekten, risk almaktan, sınırlarını aşmaktan vazgeçmeyerek yolumuzu aydınlattı.

Dürüst olmak gerekirse, yazılıma başladığımda ben bir kurtarıcı arar gibi davranıyordum. Bu yola çıkmanın doğru olduğuna inanmıştım ama yine de garip bir şekilde kurtarıcımı arar gibiydim. Bir mentor gelip bana anlatsın ve yol göstersin, bir şirket beni alıp yetiştirsin, birisi bana canlı projede görev versin ve tecrübe edineyim… Liste uzar gider.

Uzun zamandır bu yazı serisinde bahsettiğim çoğu konuyla alakalı birçok eleştirel tweet görmeye ve diğer yazılım geliştiricilerin veya yeni başlayanların sitemkar cümlelerini duymaya devam ediyorum ve özellikle “Kurtarıcı bulma” başlığı altında değerlendirmek istedim bu tarz düşünceleri.

Niyetim kimseyi gücendirmek veya bu tarz bireysel konularda vaaz yapmak değil. Ben sadece hikayemi anlatıyorum. Ve benim hikayemde nasıl hedeflerime ulaşacağımın cevaplarından belki de en önemlileri kurtarıcı beklemek yerine kendi kurtarıcım olmam gerektiğini anladığımda kendiliğinden zihnimde belirmeye başladı.

Kimseden destek almayalım, soru sormayalım, tecrübelerini dinlemeyelim demiyorum. Kolektif bilincin, paylaşmanın, açık kaynağın tadını sonuna kadar çıkarmak mükemmel. Tek söylediğim kendinizden başka kurtarıcı olmadığı. Biri anlatsa bile, öğrenen sensin. Biri yol gösterse bile, yolda yürüyen sensin.

İşe alınıp tecrübe edinmeyi veya yetiştirilmeyi beklemeyin, işe alınacak noktaya kadar kendiniz gelin. Canlıya çıkan projede yer alamamaksa sorun, canlıya proje çıkartıp arkadaşlarınıza test ettirin. Diğer yazılımcılarla çalışamamaksa sorun, GitHub ve Açık Kaynak bunun için var.

Demek istediğim, sorunlarınızın çözümü var ve şanslıyız ki daha önce o yollardan defalarca geçildi. Siz de geçmenin yollarını keşfedin çünkü kurtarıcı sizsiniz.

Herkesin ana metni anladığını düşünerek burada sonlandırıyorum.

Yeni bir hayat

Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır isimli bir yazıyı okuduğunuza ve buraya kadar geldiğinize göre, benim yaptığım gibi hayatınızda köklü bir değişiklik yapma isteğiniz olduğunu rahatlıkla varsayabilirim diye düşünüyorum.

Ben kişiliğim gereği kararlarımı hızlı veren biriyim ve bir karar alacaksam yüzde yüz beklentilerimi karşılamasını beklemem. Sizin kişiliğiniz nasıl?

Bu yolda yürümeye başlayan herkese söyleyeceğim şeylerden biri de bu konu olurdu. Eldeki malzeme yani kişiliğimizle bir bina inşaa eder gibi, yeni bir hayatın planlarını yapmak. Bu metaforu öyle genel bir anlamda kullanmıyorum. Ciddi ciddi bir yol haritası çizmek, detaylıca değerlendirmekten bahsediyorum. Hedefleri ve seçenekleri yazmak, önceliklendirmek ve beklenti seviyemizi belirlemek, tolere edebileceğimiz ve edemeyeceğimiz noktaları önceden tahmin etmek…

Bana tüm hayatımı ve yazılım öğrenme sürecimi yazılı hale getirmek çok faydalı olmuştu. Bugünlerde ilk başlardaki gibi günlük olarak yazmasam ve eksikliğini hissetsem de hiç şüphe etmeden ilerleyişinizi, yeni hayat rotanızı sürekli olarak kendinize hatırlatmanın ve gerektiğinde güncellemeler yapmanın yapabileceğiniz en mantıklı şeylerden biri olacağını söyleyebilirim.

Para

Belki başkalarından duymuş, okumuşsunuzdur “para için bu işi yapmayın!!!!” cümlelerini. Peki gerçekten bu işi para için yapanları tespit edebilsek karşımıza nasıl bir istatistik çıkardı?

Yapılan işin karşılığını almak ve teşekkür duymak çok güçlü bir motivasyon benim için. Yaptığım işi sevmeme katkı sağlamadığını söylersem de yalan söylemiş olurum. Çoğu kişi de hemfikirdir bu konuda. Para için yazılım öğrenebilirsiniz. Çok para da kazanabilirsiniz. Ancak sevmediğiniz bir işi ne kadar sürdürebileceğiniz ve sizi ne kadar zorlayacağını da düşünün. İsterseniz 2 yıl boyunca yazılım geliştiriciliği yapar veya sektörde bir şekilde para kazanır ve sonrasında kazandığınız parayla Pide ve Lahmacun restoranı açarsınız. Kime ne?

Önceki Yazılımcı’nın 2021 Yazılımcı Maaşları anketini incelerseniz, sektörde bu konuda dalgalanmalar olduğunu görebilirsiniz.

Daha önceki senelerin anketlerini görmüştüm ve bazı skalalar için bu doğru olabilir mi? demiştim hatırlıyorum. Alaylı bir yazılımcı olarak o skalalara yaklaşabileceğime hiç inanmamıştım. Ancak durumun biraz göründüğünden farklı olduğunu sektöre girince biraz daha anlamlandırmaya başladım.

Kendinizden teknik anlamda daha iyi kişilerden daha çok para kazanmanız mümkün.

Yazılım geliştirici olarak kendi işimizi de kursak, bir şirkette de çalışsak sonuçta bu da bir ticaret. Ticaret ve finans konusunda daha yetenekli yazılım geliştiriciler daha çok kazanıyor olabilir mi? Veya iletişim becerisi yüksek ve dışa dönük yazılım geliştiriciler daha iyi maaş pazarlığı yapıyor olabilir mi?

Eksik anlatmamak ve elimden geldiği kadarıyla herkes için yazılım öğrenme süreçlerinde rehber olabilecek bir kaynak çıkarabilmek adına ilk günler yazılarını iki parçaya bölüp detaylıca anlatmaya çalıştım. Sıradaki yazıda görüşmek üzere, sevgiyle kalın.

Serideki Tamamlamış Yazılar:

Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Giriş
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 1
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 2
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Alan Seçme, Adaptasyon, Gelişim ve Network
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Yetersizlik Hissi

Sıradakiler

Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İş Başvurusu ve Mülakatlar
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk İş Deneyimi
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Globale Açılma, Upwork

--

--