Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 1
Yapabilir Miyim? Herkes Yapabilir Mi? Diploma Önemli Mi? Bireysel Yetenek
İlk günlerimin ne kadar zor olduğundan giriş kısmında kısaca bahsetmiştim. Yazılım öğrenmeye karar verme aşamamda hangi alana başlayacağımı bilmiyordum, kaynak araştırması yapamayacak kadar konudan uzak haldeydim ve bir çok soru işaretim vardı kafamda.
Nereden başlayacağını bilmiyor olabilirsin, başladığın yerden emin olmayabilirsin, başlayamıyor olabilirsin, belki başlamış fakat vaktini yönetemiyor olabilirsin ve birçok soru işaretin olabilir. Hiçbiri sorun değil. Çoğu kişi böyle başladı. Hatta başladığım günlerde uzun yıllar yazılım geliştirici olarak çalışan kişilere sorduğumda hala ilk günlerde yaşadıkları sorunları zaman zaman yaşadıklarını duymuştum. Keza ben de hala ara sıra bunu deneyimlemeye devam ediyorum.
Bazı soru işaretlerini ve şüpheleri kaldırmak çok önemli. Bunlara da elimden geldiği kadarıyla bu ve bir sonraki yazıda değinmeye çalışacağım
It’s always day 1 at Amazon.
Jeff Bezos
Yapabilir miyim? Herkes yapabilir mi?
Evet. Kendini adamış, disiplin gösterebilen, kendine has öğrenme metodları olan ve herhangi bir alanda uzmanlaşmanın zorluklarına hazır olan herkes sadece yazılım değil her alanda uzmanlaşmayı başarabilir.
Sorulması gereken sorular teknik yeterlilik seviyesine erişmemiz için neler gerektiği ve neyi ne kadar sürede yapabileceğimiz olmalı.
Herkes yapabilir mi değil, sen yapabilir misin? Ne kadar yapmak istiyorsun? Zorlandığında sana motivasyonunu sağlayacak olan şey ne? Hedefin ne?
Örneğin, elbette İngilizce okuduğunu ve dinlediğini anlama konusunda sorun yaşamayan birisi, yaşayan birisine göre daha hızlı öğrenecek ve kaynakların çoğunluğunun İngilizce olmasından dolayı daha fazla teknik bilgiye erişim sağlayabilecektir.
Veya daha önce benim gibi bilgisayar bilimleri, matematik, yazılım gibi alanlarda eğitim almamış kişiler için ise terimleri öğrenmekte zorlanmak, kod blokları arasında kaybolmak, algoritmaları anlamak için fazla efor harcamak oldukça normal.
İngilizce, matematik, algoritma, veri yapıları ve tonlarca konuda aynı anda mükemmel olmak, kusursuz yapmak, en iyisi olmak zorunda değiliz. Eksik yönlerimizi ortalama bir insanın yapabileceği seviyeye getirebilecek miyiz? Zorluklara hazır mıyız?
Yazılım sektöründe diploma önemli mi?
Diplomaya önem veren, en azından mühendislik çıkışlı kişilere öncelik veren iş ilanlarına elbette ben de rastladım. Emin olmamakla birlikte, bazı yazılım geliştirici ünvanları için bu gerçekten bir gereklilik de olabilir.
Yine de bunun Frontend Developer olarak ilerleyen benim karşıma ciddi bir olumsuz etki olarak çıkmadığını söylemeliyim.
Diploma ne kadar gerekli, önemli mi sorularına yanıt verebilecek teknik seviyede olduğuma inanmıyorum, bu sene Bilgisayar Programcılığı bölümüne başlamış olsam ve hedefim Bilgisayar Mühendisliğine geçiş yaparak akademik anlamda da ilerlemek olsa da henüz alana dair bir diploma edinip iki tarafta da yer almadığım için bu konu hakkında karar verebilecek bir pozisyonda değilim.
İfade etmeye çalıştığım şey, diploması olan yazılım geliştiriciler olduğu kadar farklı alanlardan yazılıma geçmiş çok başarılı geliştiricilerin de olduğu.
En yakın örneği verecek olursam, çalıştığım şirket olan Teknasyon için milyarlarca trafiği yöneten DevOps takımının lideri çok sevdiğim dostum ve ustam Ercan Ermiş, Zeytincilik ve Zeytin İşletme mezunu. Ve Ercan ve benim gibi yüzbinlerce kişi olduğuna eminim.
Bireysel Yetenek
Başka bir sektörden yazılıma geçilir mi? Evet.
Diplomasız yazılımcı olmak için dahi olmak mı gerekiyor? Hayır.
Sayısal bölüm mezunu değilim yazılım öğrenebilir miyim? Evet.
Tanıdığım, torpilim, çevrem yok sektörde iş bulabilir miyim? Evet.
Tüm bu gibi sorulara cevap niteliğinde tüm dürüstlüğümle söyleyebilirim.
Başladığımda 23 yaşında, daha önce bir lisans programını (uluslararası ilişkiler) 3. sınıfta bırakmış ve iki yıllık bir önlisans programı öğrencisi biriydim. İngilizcem günlük dilde orta seviyedeydi ve teknik konularda çok yeterli değildim. En son lisede matematik görmüştüm, onda da çok da başarılı değildim. Diplomam yoktu, tanıdığım yoktu, LinkedIn, GitHub profilim yoktu.
Başlarken ailem bile başaramayacağımı ve hayal dünyasında yaşadığımı söyledi. Bir iki samimi arkadaşım bana güvendiğini ve yanımda olduğunu söylese de, bana inanmadıklarının farkındaydım. Üstüne ben de bir çok hayal kırıklığı ve başarısızlığımın üstüne kendime inanıyormuş gibi yapsam da korkuyor ve başarısız olacağım konusunda endişe duyuyordum.
İlk ayımın sonunda tecrübe edinebilmek için hiçbir ödeme almadan staj adı altında bir yıl çalışmayı göze almıştım. O şekilde ulaştığım onlarca firmadan olumsuz dönüş bile alamadım.
Bu yolda yalnız olduğumu, ben bir şeyleri değiştirmedikçe bir mucize gerçekleşmeyeceğini çok kısa süre içinde anlamış ve kulaklarımı negatif yorumlara tıkamıştım. İlham bulabilmek için Twitter, LinkedIn ve Discord gibi kanallardan topluluklara ulaşmaya başlayıp, diğer yazılım geliştiricelerin nasıl düşündüklerini ve kendilerini geliştirdiklerini anlamaya çalıştım.
Davet edildiğim junior level iş mülakatı için hazırlanıp şehir dışından İstanbul’a gittiğimde, mülakatın 15 dakika sürmediğini ve hayal kırıklığıyla geri eve döndüğümü hatırlıyorum. Ailem ise bu duruma “ben söylemiştim, gir fabrikaya çalış para kazan” tarzında bir şekilde yaklaşmış ve hali hazırda hissettiğim sığıntı ve yük olma duygusunu körüklemişti.
Neyi değiştirebileceğimden başka bir şeye odaklanmadım. CV’mi LinkedIn üzerinden IK’lara ve yönetici pozisyonlara rica edip fikirlerini alarak tekrar tekrar revize edip aynı zamanda izlediğim yol haritasında sürekli eksiklerimi kapatıp, bireysel yeteneklerimi nasıl geliştireceğimin planlarını yaptım.
Moralim bozulduğunda veya yorulduğumda bile satranç oynamak, başka bir alanda öğrenme yapmak ve meditasyon gibi beynimi daha aktif tutmayı veya tamamen durmayı sağlayacak yeni alışkanlıkları kazanmaya çalıştım. Günün sonunda, 3–4 ay geçmeden ilk iş teklifimi aldım. Genel olarak duyduğum cümle şu oldu. Şanslısın.
Bir iki yıl önce hayal etmekte zorlanacağım ve benim için yüksek olan bir gelir düzeyine ulaştığımda ise çevremden ve yeni tanıştığım insanlar hakkımda öğrendiğinde “nasıl başardın?”, “çok başarılısın”, “zeki biri olduğun belli” gibi şeyler duymaya başladım. Ve önceden negatif yorumları reddettiğim gibi bugünlerde de pozitif yorumları reddediyorum. Her engel ve yokuşta da motivasyonumu hatırlıyorum.
Kim olduğuma, neyi yapıp yapamayacağıma ben karar veririm. Günün sonunda eylemlerimin sorumlusu benim ve 10 adım geriden de başlasam savaşmadan yenilmeyi kabul edemem.
Sistematik ve bilinçli şekilde kişisel yeteneklerine odaklanabileceksen, eksiklerini görmeye ve üzerine gitmeye hazırsan, konfor alanını terk etmeyi göze alıyorsan bence sorun edebileceğin tek şey yazılım öğrenmeye ayıracağın zaman olmalı. Hangi konuda yetersiz veya geride olduğun değil.
Altyazı seçeneği olan bu videoyu izlemeni tavsiye ederim.
Burada duralım.
Bu yazıdan sonra yayınlamayı planladığım İlk Günler 2'de ise Twitter veya LinkedIn üzerinden yazdığınız soruları ve alan seçmeden önce düşünülmesi gereken konuları kısa kısa cevaplar halinde derlemeye çalışacağım.
Sevgiyle kal.
Serideki Tamamlamış Yazılar:
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Giriş
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 1
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk Günler 2
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Alan Seçme, Adaptasyon, Gelişim ve Network
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Yetersizlik Hissi
Sıradakiler
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İş Başvurusu ve Mülakatlar
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: İlk İş Deneyimi
Sıfırdan Yazılıma Nasıl Başlanır?: Globale Açılma, Upwork